głowa - 2011-10-24 11:20:24

Mam wielką prośbę!

Mógłby mi ktoś napisać, jak gotować ryż, żeby wyszedł smaczny, sypki i nieposklejany?

Z góry dzięki!

Sebastian Bąk - 2011-10-24 21:20:15

A zauważyłaś głowo że ryż niegotowany jest już zarówno sypki jak i nieposklejany? Teraz wystarczy tylko popracować nad smakiem!




PS. To taki żart:D:D

głowa - 2011-10-24 21:39:09

Sebastian Bąk napisał:

A zauważyłaś głowo że ryż niegotowany jest już zarówno sypki jak i nieposklejany? Teraz wystarczy tylko popracować nad smakiem!




PS. To taki żart:D:D

:lol: śmieszny żart Sebastianie :D

Rozbawiłeś mnie! :applause:


Sebastian Bąk napisał:

A zauważyłaś głowo....

Ale ja jestem mężczyzną, nazywam się Jan Głowąs

Marcinek - 2011-10-24 22:14:07

Ja robię to mniej więcej tak, jak jest napisane na opakowaniu ryżu.
Najpierw płucze ryż, później odmierzam mniej więcej 2 razy tyle wody ile mam ryżu. Tzn jeśli mam szklankę ryżu to biorę 2 szklanki wody. Wodę wlewam do garnka i stawiam na ogniu. Dodaję do wody szczyptę soli i wlewam olej. Gdy woda się zagotuje wrzucam ryż i zmniejszam ogień tak żeby woda lekko wrzała. Co kilka minut mieszam. Gdy ryż wypije wodę a na powierzchni ryżu robią się takie bulgi to zakrywam szczelnie garnek pokrywką i po chwili wyłączam ogień. Czekam ok 30 min i ryż jest.

Domino Jachaś - 2011-10-24 23:59:32

Smacznego!

Żbikk - 2011-10-25 14:27:59

Ryz jest niezdrowy!

Inkless - 2011-10-26 16:08:21

niezdrowy jest owszem ale biały ryż. dlatego najlepiej go unikać, lub zastąpić brązowym ryżem, który ma bardzo dużo odżywczych właściwości.

głowa - 2011-10-27 21:23:12

Chodzi o to że zacząłem ostatnio ćwiczyć i podobno mam jeść sporo ryżu, zwłaszcza przed  i po treningu.

To lepszy brązowy, tak?

Marcinek - 2011-10-27 22:20:08

Żbikk napisał:

Ryz jest niezdrowy!

Inkless napisał:

niezdrowy jest owszem ale biały ryż. dlatego najlepiej go unikać, lub zastąpić brązowym ryżem, który ma bardzo dużo odżywczych właściwości.

głowa napisał:

Chodzi o to że zacząłem ostatnio ćwiczyć i podobno mam jeść sporo ryżu, zwłaszcza przed  i po treningu.

To lepszy brązowy, tak?

Nie do końca.
Biały ryż wcale nie jest niezdrowy! (niezdrowe są konserwanty, sztuczne barwniki, metale ciężkie itp)
Po prostu biały ryż nie zawiera zbyt wielu substancji odżywczych. Poza jedną, za to bardzo konkretną!
Biały ryż zawiera bardzo dużo szybko przyswajalnych węglowodanów.
To dobrze? Źle?

A to zależny od tego co chcemy osiągnąć!

Do zwykłych posiłków zdecydowanie lepszy jest brązowy. Zawiera dużo błonnika, minerałów, witamin. Wolniej się wchłania i nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy (cukru) we krwi.

Po treningu o wiele lepszy jest biały ryż. Organizm zaraz po treningu potrzebuje regeneracji a do tego celu węgle z białego ryżu są idealne.

Przed treningiem najlepiej by było wymieszać biały ryż z brązowym.

Żbikk - 2011-10-28 16:01:17

Ciekawa wypowiedź Marcinka!

Jestem pod wrażeniem, nie brałem Marcinka za zbyt mądrego a tu niespodzianka!

Magdalenka - 2011-10-28 18:54:43

Nie jestem na jakiejś diecie specjalnie odchudzającej ale raczej staram się zdrowo odżywiać i dbam o linie.
Trochę tez ćwiczę ale tak rekreacyjnie bardzie, nie sportowo. :strongmen:

Który ryż powinnam jeść? :cool:

A widzę, ze jesteście mądrzy :einstein: i mi powiecie :shy:

Marcinek - 2011-10-28 20:27:24

Żbikk napisał:

Ciekawa wypowiedź Marcinka!

Jestem pod wrażeniem, nie brałem Marcinka za zbyt mądrego a tu niespodzianka!

Nie wiem jak to odebrać...



Magdalenka napisał:

Nie jestem na jakiejś diecie specjalnie odchudzającej ale raczej staram się zdrowo odżywiać i dbam o linie.
Trochę tez ćwiczę ale tak rekreacyjnie bardzie, nie sportowo. :strongmen:

Który ryż powinnam jeść? :cool:

A widzę, ze jesteście mądrzy :einstein: i mi powiecie :shy:

Zdecydowanie powinnaś jeść zwykle brązowy. Ale nie przesadzajmy jak zjesz parę razy biały to nic ci się nie stanie.
No i po treningu bez problemu możesz jeść biały.
Gdybyś potrzebowała jakiś porad co do ćwiczeń, odżywiania itp to wal śmiało ;)

głowa - 2011-10-29 15:42:21

Czyli na co dzień brązowy, przed treningiem pół na pół, a po treningu biały, tak?

A co do tego ryżu przed i po treningu?

Krystyna Łopata - 2011-10-29 20:28:31

Czemu ryz czasem plywa w zupie a czasem zostaje na dnie?? czy to jest zdrowe??

Inkless - 2011-10-30 21:38:49

to proste, ryż z plantacji z południowej części Chin opada na dno. Dzieje się tak z powodu bardziej obłego i wydłużonego kształtu, który ryż zawdzięcza większemu nasłonecznieniu i wilgotności. Natomiast ryż, którego ziarenka są odrobinę krótsze i szersze lubi sobie popływać w zupie.

Krystyna Łopata - 2011-10-31 00:09:52

mozna ugotowac ryz na sucho bez wody? poprostu wrzucic do garnka i na ogien

Ania60cm - 2011-10-31 18:37:28

Inkless napisał:

to proste, ryż z plantacji z południowej części Chin opada na dno. Dzieje się tak z powodu bardziej obłego i wydłużonego kształtu, który ryż zawdzięcza większemu nasłonecznieniu i wilgotności. Natomiast ryż, którego ziarenka są odrobinę krótsze i szersze lubi sobie popływać w zupie.

Zkąd wiesz?

Inkless - 2011-10-31 21:38:11

stąd że mój drugi kierunek to gastronomia geograficzna. i akurat na wykładach z kasz i ryżu bywałam dosyć często, to coś w głowie zostało.

Magdalenka - 2011-11-02 22:36:35

Inkless a znasz może kogoś z gastronomii historycznej?

Inkless - 2011-11-02 23:39:07

Znam Maćka Nowaka i tego łysego takiego.. kurde nie pamiętam coś tam miał w imieniu z fry.. dry.. coś dziwnego. ale był łysy.

Magdalenka - 2011-11-03 21:48:09

Bo wiesz co, jest pewna rzecz która mnie nurtuje dotycząca gastronomi historycznej...:rolleyes:

Masz do nich jakiś kontakt? :D

www.ashamani.pun.pl www.kolejkamarecka.pun.pl www.3d-90.pun.pl www.opowiadaniasf.pun.pl www.reggae.pun.pl