Opis forum
Użytkownik
A zauważyłaś głowo że ryż niegotowany jest już zarówno sypki jak i nieposklejany? Teraz wystarczy tylko popracować nad smakiem!
PS. To taki żart:D
Offline
Sebastian Bąk napisał:
A zauważyłaś głowo że ryż niegotowany jest już zarówno sypki jak i nieposklejany? Teraz wystarczy tylko popracować nad smakiem!
PS. To taki żart:D
śmieszny żart Sebastianie
Rozbawiłeś mnie!
Sebastian Bąk napisał:
A zauważyłaś głowo....
Ale ja jestem mężczyzną, nazywam się Jan Głowąs
Ostatnio edytowany przez głowa (2011-10-24 21:41:04)
Offline
Ja robię to mniej więcej tak, jak jest napisane na opakowaniu ryżu.
Najpierw płucze ryż, później odmierzam mniej więcej 2 razy tyle wody ile mam ryżu. Tzn jeśli mam szklankę ryżu to biorę 2 szklanki wody. Wodę wlewam do garnka i stawiam na ogniu. Dodaję do wody szczyptę soli i wlewam olej. Gdy woda się zagotuje wrzucam ryż i zmniejszam ogień tak żeby woda lekko wrzała. Co kilka minut mieszam. Gdy ryż wypije wodę a na powierzchni ryżu robią się takie bulgi to zakrywam szczelnie garnek pokrywką i po chwili wyłączam ogień. Czekam ok 30 min i ryż jest.
Offline
Nowy użytkownik
Smacznego!
Offline
Żbikk napisał:
Ryz jest niezdrowy!
Inkless napisał:
niezdrowy jest owszem ale biały ryż. dlatego najlepiej go unikać, lub zastąpić brązowym ryżem, który ma bardzo dużo odżywczych właściwości.
głowa napisał:
Chodzi o to że zacząłem ostatnio ćwiczyć i podobno mam jeść sporo ryżu, zwłaszcza przed i po treningu.
To lepszy brązowy, tak?
Nie do końca.
Biały ryż wcale nie jest niezdrowy! (niezdrowe są konserwanty, sztuczne barwniki, metale ciężkie itp)
Po prostu biały ryż nie zawiera zbyt wielu substancji odżywczych. Poza jedną, za to bardzo konkretną!
Biały ryż zawiera bardzo dużo szybko przyswajalnych węglowodanów.
To dobrze? Źle?
A to zależny od tego co chcemy osiągnąć!
Do zwykłych posiłków zdecydowanie lepszy jest brązowy. Zawiera dużo błonnika, minerałów, witamin. Wolniej się wchłania i nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy (cukru) we krwi.
Po treningu o wiele lepszy jest biały ryż. Organizm zaraz po treningu potrzebuje regeneracji a do tego celu węgle z białego ryżu są idealne.
Przed treningiem najlepiej by było wymieszać biały ryż z brązowym.
Offline
Użytkownik
Nie jestem na jakiejś diecie specjalnie odchudzającej ale raczej staram się zdrowo odżywiać i dbam o linie.
Trochę tez ćwiczę ale tak rekreacyjnie bardzie, nie sportowo.
Który ryż powinnam jeść?
A widzę, ze jesteście mądrzy i mi powiecie
Offline
Żbikk napisał:
Ciekawa wypowiedź Marcinka!
Jestem pod wrażeniem, nie brałem Marcinka za zbyt mądrego a tu niespodzianka!
Nie wiem jak to odebrać...
Magdalenka napisał:
Nie jestem na jakiejś diecie specjalnie odchudzającej ale raczej staram się zdrowo odżywiać i dbam o linie.
Trochę tez ćwiczę ale tak rekreacyjnie bardzie, nie sportowo.
Który ryż powinnam jeść?
A widzę, ze jesteście mądrzy i mi powiecie
Zdecydowanie powinnaś jeść zwykle brązowy. Ale nie przesadzajmy jak zjesz parę razy biały to nic ci się nie stanie.
No i po treningu bez problemu możesz jeść biały.
Gdybyś potrzebowała jakiś porad co do ćwiczeń, odżywiania itp to wal śmiało
Offline
Użytkownik
Czemu ryz czasem plywa w zupie a czasem zostaje na dnie?? czy to jest zdrowe??
Offline
to proste, ryż z plantacji z południowej części Chin opada na dno. Dzieje się tak z powodu bardziej obłego i wydłużonego kształtu, który ryż zawdzięcza większemu nasłonecznieniu i wilgotności. Natomiast ryż, którego ziarenka są odrobinę krótsze i szersze lubi sobie popływać w zupie.
Offline